0542 597 01 45

kuruuzum1947@hotmail.com

0542 597 01 45

kuruuzum1947@hotmail.com

Türbe Çeşmesi Kitabesi

TÜRBE ÇEŞMESİ KİTABESİ

 

 

Mâ-şâ-Allah sene 1284

El-hamdüli-llâh müyesser kıldı bu çeşme itmâmını

Kıl muvaffık nûş-ı hulûsuna oldukça yâ Ganî

Bir zaîfim nâ kadirim eylemek buna itmâm

Kuluna eyle imdâd-ı  nasr-ı izzinle  kavî

Bir eser eyledim ihdâs avn-ı fazlınla

Yâ Rabb eyle mükâfatın İle yarın Cennet(te) Selsebîl’i

Bir makâma vaz olundu cümle didi âferîn

Ricâm budur duâ’ ile yâd ideler adımı(?) (1284/1867)

 

Allah – hamd olsun ki- bu çeşmeyi kolaylıkla bitirmemizi sağladı.

Ey Ganî olan Allah’ım hulûs ile, samimiyetle içmemizi sağla. Bizi başarılı kıl.

(Senin iznin olmasa) bu çeşme inşaatına gücüm yetmez.

Kuluna yüceliğinle yardımcı ol. Bütün azalarıma yüceliğinle hayır işlemede kuvvet ver.(nasr)

Ey Allah’ım feyizlerinle bir eser yaptım. Ahiret gününde Cennet’teki Selsebîl çeşmesine kavuştur.(Bu çeşme)Bir durak yerine konuldu. Herkes beğendi. Ricam adımın iyiliklerle, dualarla anılmasıdır. 1867

 

Süleyman Rüşdî Türbesi’nin hemen yanındadır. Hâlen akar hâldedir. “Tekke Çeşmesi olarak bilinmektedir. Tekkenin Türbe ile birlikte ayakta kalmış iki yapısından biridir. Sivri kemerli, derin nişlidir. Kemer gözünde kitabesi yer almaktadır. Ayna taşının üzerinde yer alan gülbezeğin ortasında musluğu vardır.”

Çeşme bulunduğu mahalde eski dönemin ayakta kalan eserlerinden birisidir. Hamam, anlattığımız bu çeşme, Türbe ve Semerciler Arastası’ndaki bazı dükkânlar Tekke etrafındaki yapılardır. Semerciler Arastası’ndaki dükkânların ayakta kalabilenleri Azgunzade’nin Tekke’ye vakfettiği dükkânlardır.

Çeşme Yemezzade Rüşdî’nin vefatından 33 yıl sonra inşa edilse de amacı, felsefesi bakımından çeşmenin yapıldığı esnada faal olan Yemezzâde Tekkesi’nden ayrı düşünülemez.

Karacasu’daki eski çeşmelerin en güzellerinden biridir. Hele hele akar hâlde olması, çarşının en hareketli bir yerinde bulunması bu çeşmenin işlevselliğine daha da değer katmıştır.  150 senedir akan bu çeşme günün her saatinde akmakta ve nesilden nesile Karacasululara hizmete devam etmektedir.

“El hamdü lillâh, Ganî, hulûs, Yâ Rabb, fazl, mükâfat, Cennet, Selsebil,duâ” gibi sözcükler kitabe metninin ruhunu hemen anlamamızı sağlar. Daha birinci satırda Allah’a hamd edilir. Çünkü Allah çeşmenin bitimini kolaylaştırmıştır. Her şeye kadîr olan Allah çeşmenin bitimine izin vermiştir. Allah’ın Ganî sıfatı yanında insanın gücü, varlığı ne ki! Zaten çeşmenin yapılmasını sağlayan istek de Allah’ın feyizleri sayesinde olmuştur. Allah’ın yardımıyla gerşekleşen bu hayırlı işle birlikte Ahiret’te Allah’ın kendisini Cennet içre kılacağı umut edilir.                             

                              Çeşme tamamlandığında, çeşmenin beğenildiğini “cümle didi aferin” cümlesinden anlıyoruz. Çeşmeyi yaptıranın bir dileği de kendisinin hayırla anılmasıdır.

 

GANÎ : Allah’ın sıfatlarından biiridir. Her şeyi olan hiçbir şeye ihtiyacı olmayan

NASR: Bütün organların bir hayrı işlemede Yüce Allah tarafından desteklenmesidir.” İbn Acibe, a.g.e.,s 65