0542 597 01 45

kuruuzum1947@hotmail.com

0542 597 01 45

kuruuzum1947@hotmail.com

Karacasu’da Şehitler Anıtı Kitabesi

Aydın İli ve İlçeleri Kültür ve Eğitim Derneğinin bir projesidir. Bu projeyle Aydın merkez ve ilçelerinde Çanakkale Şehitlerinin isimleri doğru olarak tespit etmek ve tespit edilen bu isimleri bir anıt üzerine yazmak düşünülüyordu. Nitekim Aydın merkez olmak üzere; Germencik, Kuyucak, Karacasu, Nazilli, Yenipazar, Söke, Kuşadası, Koçarlı, Çine olmak üzere 10 yerde bu anıtlar açıldı.

Anıtlardaki isimler Genel Kurmay Başkanlığı arşivlerinden alınmış bununla kalınmayarak anıtların kurulduğu yerleşim yerlerindeki belediyelere bu isimler gönderilmiş, ekleyecekleri isimlerin olup olmadığı sorulmuştur. Bu yazı karşılığında Karacasu’da 2, Kuyucak’ta 1, Söke’de 4 kişinin ismi teklif edilmiş bu isimler Genel Kurmayın onayı alınarak listelere eklenmiştir.

Bu suretle tam ve resmî bir liste bu anıtlara yazılmıştır.

İsimler kesinleştirildikten sonra Karacasu’dan şehit olanların isimleri Karacasu’daki anıta, Kuyucak’tan şehit olanların isimleri de Kuyucak’taki anıta yazılmıştır. Diğerleri de öyledir.

Dernek Yöneticisi Ünal Uyguç bu anıtların inşasının fikir olarak nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor. Önce şu Çanakkale Savaşı anısını daha sonraları Avusturalya Genel Valisi olan Üsteğmen Casey’den okuyalım:
“… 25 Ni­san 1915 gü­nü Conk­ba­yı­rı’nda Türk­ler ve İti­laf kuv­vet­le­ri ara­sın­da kor­kunç si­per sa­vaş­la­rı olu­yor­du. Si­per­ler ara­sın­da­ki 810 met­re ka­dar  me­sa­fe var. Sün­gü hü­cu­mun­dan son­ra sa­va­şa ara ve­ril­di. As­ker­ler si­per­le­ri­ne çe­kil­di. Ya­ra­lı­lar ve ölü­ler top­la­nı­yor. İki si­per ara­sın­da açık­ta ağır ya­ra­lı ve bir ba­ca­ğı kop­mak üze­re olan İn­gi­liz yüz­ba­şı ava­zı çık­tı­ğı ka­dar ba­ğı­rı­yor, ağ­lı­yor çır­pı­nı­yor, kur­ta­rın di­ye yal­va­rı­yor­du. An­cak si­per­ler­den hiç­bir kim­se çı­kıp yar­dım ede­mi­yor­du. Bu sı­ra­da akıl al­maz bir olay ol­du. Türk si­per­le­rin­den be­yaz bir iç ça­ma­şı­rı sal­lan­dı. Ar­ka­sın­dan as­lan ya­pı­lı bir Türk as­ke­ri si­lah­sız ola­rak si­per­den çık­tı. He­pi­miz do­nup kal­dık. Hiç­bi­ri­miz ne­fes ala­mı­yor ona ba­kı­yor­duk. As­ker ya­vaş adım­lar­la yü­rü­yor, si­per­de­ki­ler ken­di­si­ne ni­şan al­mış bek­li­yor­du. As­ker, ya­ra­lı İn­gi­liz su­ba­yı­nı yu­mu­şa­cık bir ha­re­ket­le ku­cak­la­dı. Ko­lu­nu om­zu­na at­tı ve bi­zim si­per­le­re doğ­ru yü­rü­me­ye baş­la­dı. Ya­ra­lı­yı usul­ca ye­re bı­ra­kıp gel­di­ği gi­bi ken­di si­per­le­ri­ne dön­dü. Te­şek­kür bi­le ede­me­dik. Sa­vaş alan­la­rın­da gün­ler­ce bu ce­sa­re­ti, gü­zel­li­ği ve in­san sev­gi­si­ni ko­nu­şul­du…
Dün­ya­nın en yü­rek­li ve kah­ra­man as­ke­ri Meh­met­çik’e de­rin sev­gi ve say­gı­lar.”
Üs­teğ­men Ca­sey”

Ünal Uyguç bu anıyı okur ve çok etkilenir. Gerisini şöyle anlatıyor: “Üsteğmen Casey’in  bu anısını okuyunca oturup ağladım. Bu olay insanlık üstü bir olaydı. Hemen Aydın’dan Çanakkale Savaş’ında şehit olmuşların tümünü askerlik şubelerini baz alarak 1,5 yılda bir liste hâlinde çıkarttım. Bu listenin doğruluğunu Genel Kurmaydan da onaylattım.

Hemen, Sayın Bedrettin Dalan’ın yanına gittim. Önce Casey’in anılarını ona okudum. Hem ben hem de Bedrettin Bey gözyaşlarımızı tutamadık, birbirimize sarıldık.

Projemi ona anlattım. O da, sağ olsun:

-Ne gerekiyorsa yapalım, dedi.

İşte o andan itibaren  “bedenleri Çanakkale’de olan şehitlerimizin ruhlarını memleketlerine götürmek” gibi bir espriden oluşan projemizi uygulamaya koymuş olduk.

Bu anıtların oluşturulmasında Sayın Bedrettin Dalan’ın maddi ve manevi desteklerini gördük. Nitekim Sayın Bedrettin Dalan bu desteğini anıtların bazılarının açılışına katılarak da göstermiştir.” demektedir.

Anıtın en üstündeki yuvarlak zemin üzerinde: Çanakkale Savaşı’nda yaralı bir İngiliz askerini bir Türk askerinin İngiliz siperlerine taşıyışı bir rozet içinde anlatılmıştır.

Bunun altında da Çanakkale Şehitleri şiirinden bir bölüm yazılmıştır.

Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker

Bu taşındır diyerek Kâbe’yi diksem başına

Yine bir şey yapabildim diyemem aziz hatırana

 

Anıt üzerinde Çanakkale Savaşlarında şehit olmuş 165 Karacasulunun ismi vardır. Daha sonraki zamanlarda anıtın zemin kısmına -1994-2004 yılları arasında- Güneydoğu’da şehit olan 6 askerimizin isimleri mermer üzerine yazılarak konmuştur.

Bu şehitlerimizin  isimleri sırasıyla şöyledir: Olcay Altun, Mehmet Aykan, Mutlu Akar, İsa İren, Sührap Kılıç, Ümit Kirez.

Şubat 2005’te Aydın Valisi sayın Mustafa Malay’ın, Karacasu kaymakamının, Karacasu Belediye Başkanı Emin Mete’nin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Halil İbrahim Aktemur’un, halkın, basın mensuplarının ve öğrencilerin katılımıyla bir açılış töreni yapılmıştır.

Şehitlerimizi bir daha saygıyla anıyoruz.